Gündem - Haberler

İnoksan, aileleri ve sorumlu herkesi uyarıyor:

Kalitesiz paslanmaz çelik çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor!

5 Ekim 2015 Pazartesi
İnoksan, aileleri ve sorumlu herkesi uyarıyor:

Endüstriyel mutfak sektörünün ana hammaddesi olan paslanmaz çeliğin ucuz ve kalitesiz çeşitlerinin yaygın kullanımı, sağlık ve hijyeni tehdit ediyor.

Firmalar arasında haksız rekabete neden olan ve müşteri memnuniyetini ortadan kaldıran bu gidişata dikkat çekmeyi görev kabul eden İnoksan, özellikle çocuklarımızın sağlığı açısından bilinçli ve sorumlu hareket edilmesi gerektiği konusunda hem sektörü hem müşterileri hem de aileleri uyarıyor.  

Her aile için çocuğu özeldir. Onların iyi bir eğitim almaları, sağlıklı gelişim ve büyüme çizgisi izlemeleri, aileler için hem çok önemlidir hem de gurur kaynağıdır.

Çocukların sağlıklı büyümeleri için temizlik ve hijyenin önemi yadsınamaz. Bunun için de zamanlarının çoğunu geçirdikleri okullarda ve özellikle yemek yedikleri ortamlarda hijyenin sağlanması büyük önem taşır.

Okul yemekhane ve kantinlerinde hijyenin sağlanması için kullanılan her türlü cihaz ve ekipmanın temiz olmasının yanı sıra kaliteli bir hammaddeden üretilmiş olması da gerekir.

Paslanmaz çelikte AISI 304 kullanımı ön planda

Endüstriyel mutfak sektörünün en önemli malzemesi olan paslanmaz çelik, bugün 120’den fazla kalite çeşidiyle çok geniş bir kullanım alanına sahip. Son 40 yıla bakıldığında paslanmaz çelik olarak en fazla AISI 304 kalitesinin kullanıldığı görülüyor. Yüzde 8 ila 10,5 oranında Nikel içeren AISI 304 paslanmaz çelik; korozyona karşı dayanıklılığı, kolayca şekillenebilmesi, kaynak kolaylığı ve kaliteli yüzey görünümlerine sahip olması nedeniyle tercih ediliyor.      

Endüstriyel mutfaklarda büyük tehlike

Ancak son yıllarda nikel fiyatlarının hızla artması, düşük nikelli veya nikelsiz paslanmaz çelik türlerine ilgiyi oldukça artırdı ve 200 serisi paslanmaz çelik kullanımı son 5-6 yıl içinde 2,5 katına kadar yükseldi. Bu gelişme, özellikle hijyen ve kalite konusunun büyük önem taşıdığı endüstriyel mutfak sektöründe ciddi tartışmalara yol açtı.

İnoksan Satış A.Ş. Genel Müdürü Esra Altay Batkın, temel sorunun, 300 serisi paslanmaz çeliklerdeki gibi 200 serisinin de manyetik olmaması ve görünümlerinin ayırt edilmesindeki zorlukların yanı sıra 200 serisinin pazara girişinde 300 serisi gibi satılması olduğunu, bu nedenle pazarda çok büyük sorunlar yaşandığını kaydetti.

Batkın, “200 serisini bilerek kullananlar müşterilerini, bilmeyerek kullananlar ise hem kendisini hem de müşterilerini aldatıyor. 200 serisi kısa sürede paslanması nedeniyle müşteri memnuniyetini ortadan kaldırıyor, pazardaki firmalar arasında haksız rekabet yaratıyor, bunun doğal sonucu olarak şikâyetlere ve güven kaybına yol açıyor. 200 serisinin birim fiyatının %30 ila 60 arasında daha ucuz olması ve tekliflerde bu özelliğin belirtilmemesi, haksız rekabeti iyice körüklüyor. Ucuz çelik hem sağlığı hem de ekonomiyi tehdit ediyor” diye konuştu.  

İnoksan olarak, endüstriyel mutfak sektörünün vazgeçilmezi kabul ettikleri AISI 304 kalite paslanmaz çelik kullanımından hiçbir zaman taviz vermediklerini ve vermeyeceklerini taahhüt ettiklerini vurgulayan Esra Altay Batkın, sözlerine şöyle devam etti: “İnoksan’ın adında geçen inox kelimesi, paslanmaz çelik anlamına geliyor. Buradan da anlaşılacağı gibi paslanmaz çeliğe verdiğimiz önem büyük. Biz her zaman kaliteli malzeme kullanmayı ilke edinmiş bir şirketiz. Dolayısıyla İnoksan ekipmanlarının tümünde 304 kalite paslanmaz sac kullanıyor.”

“Aradaki farkı artık tüketici de görmeli!”

Batkın, sektörün ve son kullanıcıların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, “Yüksek kaliteli paslanmaz sac ile yapılan ekipmanlar ile düşük kalitede malzeme kullanılan ekipmanların arasındaki farkı tüketicinin de görmesi gerekiyor” dedi.