İnoksan, ‘İhracat odaklı, Ar-Ge destekli’ büyüyecek
35. yılını kutlayan İnoksan’ın
Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık:
“2023’e kadar %100 büyüyerek, ciromuzun %50’sini ihracatla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."
Türkiye’de endüstriyel mutfak sektöründe 35’inci yılını kutlayan İnoksan, ‘İhracat ve Ar-Ge’ odaklı bir yol haritası izleyeceğini açıkladı. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık düzenlediği basın toplantısında, “2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almak hedefi olan Türkiye’nin firmaları da, kendi sektörlerinde ilk 10’da yer almayı hedeflemek durumundadır” dedi.
İnoksan, Türk ekonomisi için önemli katma değer yaratıyor
İnoksan’ın kurulduğu günden bugüne kadar sektöre yön vererek büyümeyi sürükleyen bir firma olduğunu kaydeden Varlık, “Hiçbir zaman hayallerimizin ucunu sınırlamadık. Bugün o hayallerimiz sayesinde, Bursa’da, 20.000 metrekare kapalı alanda, son teknolojiyle donanmış bir endüstri üssüne dönüşmüş fabrikamızda 400’e yakın çalışanımızla yıllık 100 milyon TL’nin üzerinde ciro yapıyor, üretimimizin %35’ini 5 kıtada 66 ülkeye ihraç ediyoruz. 400’e yaklaşan üstün nitelikli çalışanımız için sektörümüzde bir okul görevi görüyoruz. 40 yurt içi bayimiz ve 90 yetkili servisimiz ve bunların çalışanlarıyla birlikte yaklaşık olarak 5.000 kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz. Yaklaşık 750 tedarikçi firmasına iş veriyor ve bunları sürekli geliştiriyoruz. Turizm sektöründe donanım ve proje ihtiyaçlarını karşılayarak her yıl en az 40 milyon dolarlık döviz çıkışını engelliyoruz. Buna yıllık 10 milyon dolarlık ihracatımızı da eklediğinizde, dış ticaret açığına şirket olarak katkımız, yıllık 50 milyon dolara ulaşıyor” şeklinde konuştu.
Varlık: “Türkiye’de lider olmak yetmez, dünyada da lider olmalıyız!”
İnoksan’ın Türkiye’deki liderliğini yurt dışına da taşımayı hedeflediğini kaydeden Vehbi Varlık, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de lider olmak bizim için ‘yerel kalmak’ anlamına geliyor. Oysa bizim iki sloganımız var: ‘Yerel kalmak yetmez’ ve ‘Tüm dünya müşterimiz’ diyoruz… Hedeflerimizi de buna göre belirledik. Yurt dışı satışlara ağırlık vererek, ihracat oranımızı en az %50’ye çıkaracağız” dedi.
İnoksan’da büyüme aritmetik değil, geometrik olacak
Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, İnoksan’ın diğer hedeflerini şöyle açıkladı: “Ürünlerimizle dünyada rekabet etmek için, Ar-Ge yatırımlarımızı 3 yıl %500 artırarak ‘tescilli Ar-Ge Merkezi’ olmayı ve fark yaratan ürünlerimizle öne çıkmayı hedefliyoruz. Pişirme, Soğutma, Bulaşık yıkama sistemleri ve benzeri ürün grupları temelinde uzmanlaşmış şirketlerimiz ile etkili bir grup kurmayı ve aritmetik değil, geometrik büyümeyi hedefliyoruz. Bu şirketlerin, kendi alanlarında yüksek adetlerle, ekonomik ölçeğe uygun rekabet koşullarına ulaşmasını planlıyoruz. Bulaşık Yıkama Makinesi, Fırın, Soğutucu fabrikalarımız 2018 sonuna kadar faaliyete geçecek. Son olarak da Turquality Marka Destek programını kullanarak yoğun bir tanıtım programını başlatmayı planlıyoruz.”
2015 yılında yüzde 20 oranında büyümeyi hedeflediklerini açıklayan Vehbi Varlık, “2015 yılına, yurt dışında daha fazla ülke ve müşteriye ulaşmak, uluslararası platformlarda markamızı tanıtmak ve pazarlamak hedefiyle girdik. Bölgesel pazarlarda Rusya, Türk Cumhuriyetleri, İran, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan ön plana çıkarken, Avrupa Birliği’nde İtalya ve Almanya, Amerika’da ise ABD, Meksika, Brezilya ve Şili odaklandığımız pazarlar. Kuzey Afrika ve diğer Afrika ülkeleri de proje bazlı satışlarda odak noktamız olmaya devam edecek. 2023’e kadar %100 büyüyerek, ciromuzun %50’sini ihracatla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Varlık, 2023 dönemini kapsayan ikinci OVP’de ise grup konsolide cirosuyla Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında ön sıralara yükselmeyi amaçladıklarını kaydetti.
İnoksan, Ar-Ge’sini ve tasarımını yaptığı ürünlerle sektöre yön veriyor
Vehbi Varlık’ın verdiği bilgiye göre Ar-Ge, İnoksan’ın en fazla yatırım yaptığımız alanların başında geliyor. Şirket, her yıl cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge ayırıyor. İnoksan Ar-Ge bölümünde 20 kişilik kadro, yeni ürünler geliştirmek için çalışıyor. Bu çalışmaların sonucunda bugüne kadar 6 adet patentli, 7 adet faydalı model ve 22 adet tasarım tescilli çalışmaya imza atıldı.